Friday, March 16, 2012

Sarawak---Part 4 (The Last Episode)

Untuk hari ke-5 kat Sarawak ni, pagi tu meround semua muzium yang ada kat Kuching tu... Muzium Seni, Muzium Sarawak, Muzium Kucing dan muzium yang berhampiran la... semua muzium, masuk adalah percuma... cuma kalau nak masuk muzium tumbuhan (aku lupa nama dia) kena bayar. Muzium tu berkenaan dengan pokok2, batu2... kalau orang yang minat geografi mungkin suka la masuk situ...tak banyak yang menarik sebenarnya kat muzium ni...sebab aku dah perhatikan yang lebih best kat Sarawak Cultural Village...ada juga yang takde kat SCV tapi ada kat muzium yang lain..

Last sekali, adalah ke Muzium Kuching yang terletak di Pejabat Perbandaran Kuching... tempat ni berada di atas bukit... Orang yang suka kucing pastinya takkan lepaskan peluang untuk ke muzium tu.. Banyak info n gambar2 yang berkaitan dengan kucing dipamerkan. Macam aku, biasa2 je...Masuk muzium kucing ni free, tapi kalau ada bawak kamera (tak kira jenis camera termasuklah camera handfon, DSLR, Compact) dikenakan bayaran...aku tak ingat berapa ringgit, tp tak sampai RM10 pun.... Lepas siap meround kat muzium kucing tu, duk rileks kat cafe dia... 

Then, lokasi yang seterusnya adalah Pasar Satok. Masa dekat cafe Muzium kucing tu, sempat berbual dengan pekerja cafe tu, tanya pasal terubok bakar, dia kata, kalau terubok bakar tu, ada kat Pasar Satok la...so dengan perut yang lapar, terus menuju ke Pasar Satok. Terus terbayangkan ikan terubok bakar yang sedap dengan bau asap nyer sekali... Sampai je pasar Satok tu, terus terpinga-pinga.. Takde pun orang jual2 makanan..bau asap terubok bakar takde pun... round2 kat situ, tapi takde pun terubok bakar.. Tanya orang yang jual ikan terubok masin kat situ, terubok bakar biasanyer jual time bulan puasa je..kat bazar2... la.. pulak.. Dah la perut lapar, tapi yang nak dimakan takde... Bagi menghilangkan kekecewaan dan hati yang terguris luka, so belilah ikan terubok masin kat situ...

Siap beli terubok masin, balik semula ke Bandar Kuching...sekali lagi naik bot penambang untuk ke Kampung Boyan untuk makan kat sana.. Kali ni nak makan ambuyat pulak. Ambuyat adalah makanan tradisional yang dibuat dari tepung sagu yang dimakan bersama sambal belacan... 
ambuyat
1st time rasa ambuyat ni, aku terus teringat makanan masa aku kecik2 dulu.. Aku tak ingat nama makanan tu, tapi bentuk dan rasa nyer macam ambuyat, cuma kalau tak silap aku, ambuyat ni tawar, makanan yang aku makan masa kecik dulu, sikit manis... 

Menu yang aku order adalah "Nasi Goreng Enjin". Pernah dengar? Ada perkataan "enjin" yang menjadikan aku nak try nasi tu. Aku pun 1st time makan. Ala biasa jer nasi goreng enjin ni.. Lebih kurang macam nasi goreng biasa...Tapi pada aku, nasi ayam penyet dia memang power. Kat Johor, kalau nasi ayam penyet biasa nyer ayam nyer akan di goreng, tapi kalau kat Sarawak, dia punya ayam macam masak panggang @ percik.. Memang sedap.. Dengan kuah dia yang agak pedas, pasti nyer...akan menggigil meratah tulang ayam tu hingga ke sum-sum dia. hahaha... 
Ayam Penyet Sarawak

waitress
Tempat makan ni berdekatan dengan madrasah dan juga surau Kampung Boyan. Juga terletak di belakang medan selera Kampung Boyan. Gambar penuh kedai ni aku tak snap, aku just snap gambar kat dalam kedai je...

Lepas kenyang makan, shopping plak. Shopping kek lapis Sarawak... Kali ni borong kek lapis kat kedai Dayang Salha... Macam-macam jenis, rasa, pattern kek lapis yang ada... Sebagai ole-ole orang semenanjung, beli la kek lapis tu...

Kesimpulannya, sepanjang trip ke Sarawak ini, adalah satu pengalaman yang baru buat aku.. Kita boleh mempelajari jenis makanan dan budaya hidup orang Sarawak ni...Bagi sesiapa yang nak pergi Sarawak ni, datanglah... Untuk trip aku ni, aku cuma "berkampung" di Kuching aje. Belum lagi ke Sarikei, Samarahan, Miri dan lain-lain daerah... Kalau ada rezeki, nak juga masuk ke gua-gua, kayak ke... Sarawak ni luas... so ini cuma sebahagian daripada trip yang aku nak kongsi bersama korang semua. 

 

No comments:

Post a Comment