Tuesday, June 23, 2015

PROGRAM TADIKA AGAMA JOHOR DAERAH BATU PAHAT

Mukadimah….



Aku berjalan seorang diri dalam arena ini. Mengerah kudrat demi perjuangan yang tiada penghujung. Mengapa hendak berhenti jika kita sudah bermula. Tiada paksaan melaksanakannya, namun jika rasa tanggungjawab telah digalas, maka laksanakan dengan penuh ikhlas. Ganjaran bukan mutlak segala, namun kepuasan menjadi agenda. Melihat khalifah mencari ilmu, menitis ilmu kepada umat. Kerana Nabi sudah bersabda, sampaikan ilmu walau seayat.

Peluang diberi kepada aku untuk berkongsi ilmu. Majlis Guru Tadika Agama Daerah (MATAD) Batu Pahat, memberi kepercayaan kepada aku untuk menjalankan program latihan PROGRAM UKHUWAH & KECEMERLANGAN untuk guru-guru Tadika Agama Johor daerah Batu Pahat. Lokasi latihan adalah di Telok Gorek Chalet & Camp Site, Mersing, Johor dari 1 hingga 3 Jun 2015 yang lalu.
Chewah...!! 
Haa... Cakap! jangan tak cakap..!
Buek cantik-cantik yo...
iyah..iyah,..iyah...
Suka nyer..
Kena denda la tu..
Sekali lagi aku menguruskan latihan ini secara ‘solo’. Sebelum ini, pernah juga menjalankan secara solo, namun adalah lebih cemerlang jika ianya dijayakan dengan 2 atau 3 orang dalam training team ni. Jumlah peserta tak ramai, 42 orang je. Bukan tak panggil kawan-kawan training team untuk join sama dalam training ni, tapi ada yang tengah sibuk bekerja (sebab program nak sambut Ramadhan) ada tu pulak yang duk busy daki Gunung Kinabalu tu.. So terpaksalah aku sorang-sorang. Namun Alhamdulillah… program latihan berjalan dengan baik tanpa ada masalah.


Ohhhh...

Penghargaan terima kasih kepada Majlis Guru Tadika Agama Daerah (MATAD) Batu Pahat dan AJK Tertingginya Pn Noraziah (Pengerusi), Cik Nurul Farah (Timb Pengerusi), Cik Zuraidah (S/U), Cik Norfadilah (Bendahari) dan En. Rafee (AJK) yang banyak memberi feedback yang baik sepanjang projek ini mula dirancang hingga selesai program. Tidak lupa juga kepada Tn Pegawai Pendidikan Islam Daerah Batu Pahat, Tn. Hj. Musa Omar yang turut hadir memberi sokongan moral kepada peserta dan juga sudi merasmikan majlis penutup dalam program itu. 


Terima Kasih


Monday, June 22, 2015

HARI BAPA 2015

Ramadhan Kareem ke 5...

Semalam sibuk dalam fb orang wish selamat HARI BAPA pada bapa masing-masing. Hmmm.. itu cara masing-masing nak celebrate hari bapa la kan.. untuk aku aku menggelarkan bapa aku tu BAPAK..!! Darah jawa, itulah yang mengalir dalam tubuh kami sekeluarga. Tapi kalau ikut susur galur belah bapak aku ni, mereka ada dari keturunan Siam..! (Thailand). Bapak aku punya alkisah lah.. Mereka datang dari siam ke tanah melayu dan berkahwin dengan my grand-grandfather dari tanah jawa. So tercetuslah mix-blood.. hahahaha.. kiranya aku ni ada pan-asia la ye.. lah sangat!! haha..

Ok, honestly aku dgn bapak aku ni kurang rapat. Tak tahulah pasal apa.. takde gaduh2 pn.. maybe aku dulu lebih rapat dengan arwah mak kot.. tu yg jadi mcm tu. Tp sebenarnya, masa aku kecik, aku rapat dengan bapak sebenarnya. Aku lebih ingat time bapak aku henjut aku dalam buaian. Buai aku masa aku kecik tak guna spring pun, just goyang depan belakang je. Tapi kalau time bapak aku buai aku, dia akan cekak buai aku bawah besi buai tu, then dia akan hayunkan aku. Rasa best sangat.

Namun persamaan aku dengan bapak, banyak sebenarnya!! Bapak adalah tukang gunting rambut, dan aku pandai menggunting rambut, bapak aku player badminton masa muda dulu, begitu juga aku... bapak seorang pembuat rojak tauhu yang hebat!! dan aku juga boleh!! bapak seorang yang kelakar, aku pun! ( rasa-rasa nyer lah)... Bapak seorang yang meminati lagu ghazal, aku pun! siap wakil sekolah lagi..vocal lelaki tau.. Bapak seorang yang tak banyak cakap..dan aku pun macam tu..!! Dan bapak seorang yang penyabar... dan aku pun tergolong dalam golongan tu.. (hehehe..)

Dan aku bersyukur sangat-sangat, walaupun bapak aku didik aku bukan cara didikan yang garang, tapi kami satu family respect kat dia. Sampai sekarang dalam usia 80 tahun, bapak masih lagi sihat, masih jelas penglihatannya, masih berselera makan, boleh berkebun sikit-sikit.. takde sakit kronik yang menghantuinye...Alhamdulillah...

Terima kasih Allah menghantarkan penjaga-Mu kepada ku sehebat 
.
.
.
.
.
.
HAJI BULKIN BIN HJ JAILANI

Nampak... Selera dia dah datang..!!!! Jempol!!

DAN AKU.. TAK TAHU LAGI MACAM MANA NASIB AKU BILA TUA KELAK...
.
.
.
.
.
Kasi otai amek lauk dulu, aku selfie.. kalau tak kena daulat.!!!



Sunday, June 21, 2015

MANA LEBIH BANYAK, AMALAN? vs BERBUKA?

Assalamualaikum...

Ibu-ibu, bapak-bapak, sodara-sodara.. 



Alhamdulillah.. Allah berikan aku peluang untuk bertemu sekali lagi dengan bulan Ramadhan kali ini. Ramadhan bagi tahun 1436 Hijrah bersamaan 2015 Masihi. Syukur sangat-sangat. Ini bermakna Allah masih berikan aku peluang untuk aku menambah amal ibadah, lebih mendekatkan diri kepada-Nya, dan juga diberi kesempatan untuk bertaubat akan segala dosa-dosa yang lalu. Alhamdulillah..

Hari ini hari ke-4 Ramadhan. Sudah 3 hari bercuti start hari Khamis (18 Jun 2015). Johorean cuti umum Khamis 18 tu sebab Johor mengambil 1st Ramadhan sebagai cuti umum. Disambung pula dengan cuti hujung minggu Jumaat dan Sabtu. So hari ni dah naik bekerja semula... Ok lah.. Kalau tak, pukul 10.00 pagi baru bangun beb.. Gila lah.. lama tak buat pe'el ngarut bangun-bangun lambat ni. 

Semoga Ramadhan kali ini, adalah lebih baik dari tahun-tahun yang sudah. Tahun ni aku takde aim apa, cuma akan ikut flow kekuatan aku dalam beribadah. Tahun ni juga, tanggungjawab aku dibulan ramadhan semakin bertambah. Dah tak boleh nak ponteng-ponteng tarawih. Bukanlah sebelum ni aku saja-saja nak ponteng, tapi macam tahun-tahun yang sudah, aku lebih banyak buat 8 rakaat berbanding dengan 21 rakaat. Aku terpanggil untuk laksanakan tarawih ini dengan lebih baik dan sempurna. Ye  lah.. dengan umur dah masuk 3 series ni, takkan amal ibadah macam zaman budak-budak dulu. Malulah kan... so cuba upgrade la 'performance' tu agar nampak lebih matured gitu. 



Terbaca dalam fb aritu, seorang sahabat nabi menangis-nangis semasa hendak berbuka puasa.. antara kata-katanya yang menjadi kesedaran pada aku...

"Sungguh banyak sekali juadah berbuka ini, tapi ibadah aku tidak banyak, sedangkan Rasulullah berbukanya sangat sedkit, tetapi amalannya sungguh banyak"

Allahu Akbar..!!! Sungguh menusuk beb!! tepat pada sasaran.. Aku sangat terasa... Korang terasa tak!!??