Wednesday, May 23, 2012

Rotavirus vs Hospital Pakar Johor

Hmmm....

Ketemu lagi ya dong...Minggu kedua dalam bulan Mei, budak2 sekolah agama tengah menduduki  Peperiksaan Setengah Tahun.. aku pula terpaksa menduduki ujian dari Allah. Budak comel Rizq Nur Aufa telah dimasukkan ke Hospital Pakar Johor selama 5 hari... Aufa telah disahkan oleh doktor terkena jangkitan ROTAVIRUS... secara saintifik nyer aku tak berapa pandai nak explain pasal penyakit ni, tapi yang pasti pesakit akan berak-berak (air semata tanpa najis normal), kerap muntah dan demam. 

Macam tu jugak yang terjadi pada Aufa. Hari Selasa 8hb Mei tu, Aufa start kena jangkitan. Berak-berak dan muntah-muntah.. kalau tak silap dalam sehari lebih 8 kali akan berak-berak. Pampers yang dipakai pun tak mampu menampung najis yang keluar sampai tembus kena cadar tilam. Nurse yang bertugas sangat sabar dengan kami, pernah sampai 5 kali dalam 1 malam nurse tu ganti cadar Aufa sebab tembus. Untuk pengetahuan juga, air najis yang keluar tu mengeluarkan bau yang busuk walaupun yang keluar tu just macam air teh-O nipis je...tapi sekali keluar memang banyak. Bayangkan la, tanpa sebutir nasi masuk dalam perut Aufa, just breast feeding, tapi mengeluarkan air yang sangat banyak menjadikan Aufa lemah. 

Antara penyebab Rotavirus ini adalah pengendalian makanan yang tidak bersih dan juga lipas. Kuman yang ada pada tangan, mampu direbakkan melalui sentuhan pada tempat, bekas makanan, pakaian dan juga apa sahaja objek yang terkena virus ni. Lebih kurang macam sakit mulut, kaki & tangan yang biasa menyerang pada kanak-kanak. So sebagai pencegahan, tiap kali menguruskan aufa dan najis, tangan perlu dibasuh dengan betul dan dicuci juga bersama pembersih khas, (macam dettol tu)..

Doktor masukkan air, bagi ubat demam, tambah dos untuk antibiotik, ubat cirit. Biasa la, budak kalau disuruh makan ubat, nak kena kepit rahang mulut tu, baru boleh masuk tekak. Samalah macam Aufa.. Sampai agen insurans pakai tudung biru disangka nurse yang nak bagi dia makan ubat. Punya trauma Aufa nak makan ubat.

Masuk hari ke-4 baru Aufa dah tak kerap berak-berak. Kalau sebelum nyer berak sampai 7,8 kali, hari ke-4 just 3,4 kali je, demam juga dah kebah. Alhamdulillah, sudah mula keluar suara (humming...), mula nak berdiri, nak main toys, dah mampu makan sikit. Pada aku 1 perubahan yang sangat positif. So hari ke-5, pagi tu doktor kata dah boleh discharged. Lega rasa...Tak sabar rasa nak balik rumah, 5 hari berkampung kat Hospital Pakar Johor, badan sakit-sakit.. kurang tidur...banyak baju kotor nak kena basuh. Aku pun tak balik rumah, stay kat hospital sama then esok pagi gi kerja.. aku just cuti 1 hari je...

Aufa discharged hari Sabtu 12hb Mei yang lalu yang juga Hari Jururawat Sedunia. Penghargaan terima kasih yang tidak terhingga kepada doktor, jururawat bertugas yang menjaga kebajikan Aufa serta staf yang ada sepanjang kami berada di sana. Jasa kalian tak mampu kami membalas nyer... Kepada yang datang melawat Aufa juga terima kasih diucapkan. Sokongan moral dan sumbangan yang kalian berikan moga Tuhan balas dengan kemurahan dan kerahmatan dari Allah jua. Terima kasih semua. Aufa juga kini semakin sihat dan kembali ceria seperti biasa.

No comments:

Post a Comment