Monday, June 22, 2015

HARI BAPA 2015

Ramadhan Kareem ke 5...

Semalam sibuk dalam fb orang wish selamat HARI BAPA pada bapa masing-masing. Hmmm.. itu cara masing-masing nak celebrate hari bapa la kan.. untuk aku aku menggelarkan bapa aku tu BAPAK..!! Darah jawa, itulah yang mengalir dalam tubuh kami sekeluarga. Tapi kalau ikut susur galur belah bapak aku ni, mereka ada dari keturunan Siam..! (Thailand). Bapak aku punya alkisah lah.. Mereka datang dari siam ke tanah melayu dan berkahwin dengan my grand-grandfather dari tanah jawa. So tercetuslah mix-blood.. hahahaha.. kiranya aku ni ada pan-asia la ye.. lah sangat!! haha..

Ok, honestly aku dgn bapak aku ni kurang rapat. Tak tahulah pasal apa.. takde gaduh2 pn.. maybe aku dulu lebih rapat dengan arwah mak kot.. tu yg jadi mcm tu. Tp sebenarnya, masa aku kecik, aku rapat dengan bapak sebenarnya. Aku lebih ingat time bapak aku henjut aku dalam buaian. Buai aku masa aku kecik tak guna spring pun, just goyang depan belakang je. Tapi kalau time bapak aku buai aku, dia akan cekak buai aku bawah besi buai tu, then dia akan hayunkan aku. Rasa best sangat.

Namun persamaan aku dengan bapak, banyak sebenarnya!! Bapak adalah tukang gunting rambut, dan aku pandai menggunting rambut, bapak aku player badminton masa muda dulu, begitu juga aku... bapak seorang pembuat rojak tauhu yang hebat!! dan aku juga boleh!! bapak seorang yang kelakar, aku pun! ( rasa-rasa nyer lah)... Bapak seorang yang meminati lagu ghazal, aku pun! siap wakil sekolah lagi..vocal lelaki tau.. Bapak seorang yang tak banyak cakap..dan aku pun macam tu..!! Dan bapak seorang yang penyabar... dan aku pun tergolong dalam golongan tu.. (hehehe..)

Dan aku bersyukur sangat-sangat, walaupun bapak aku didik aku bukan cara didikan yang garang, tapi kami satu family respect kat dia. Sampai sekarang dalam usia 80 tahun, bapak masih lagi sihat, masih jelas penglihatannya, masih berselera makan, boleh berkebun sikit-sikit.. takde sakit kronik yang menghantuinye...Alhamdulillah...

Terima kasih Allah menghantarkan penjaga-Mu kepada ku sehebat 
.
.
.
.
.
.
HAJI BULKIN BIN HJ JAILANI

Nampak... Selera dia dah datang..!!!! Jempol!!

DAN AKU.. TAK TAHU LAGI MACAM MANA NASIB AKU BILA TUA KELAK...
.
.
.
.
.
Kasi otai amek lauk dulu, aku selfie.. kalau tak kena daulat.!!!



No comments:

Post a Comment