Monday, April 6, 2015

GUNUNG ARONG, MERSING - Part 3 (Last Episode)

Mendaki di waktu tengah hari amat menguji kekuatan mental & fizikal. Sebenarnya budak 'guide' tu dah bagi option pada kita orang samada nak jalan naik kereta dulu atau hanya berjalan kaki. Untuk sampai kaki gunung tu perlu jalan kaki lebih kurang 1km. Tapi kami pilih untuk jalan kaki je sebab konon nyer nampak thrill, tapi sebenarnya agak memenatkan berjalan waktu tengah hari dengan terik matahari. Orang lain mungkin tiada masalah, tapi aku dgn 'batgirl' terpaksa dukung 2 orang anak kami. Macam biasa, pak nyer akan dukung yang besar (Aufa), Mak nyer plak akan dukung yang kecik (Abdah) ditambah plak dengan bag ration kami. 

Gunung Arong ini sifatnya mendaki dan terus mendaki. Jarang jumpa kawasan yang mendatar. So nak tak nak, step by step la.. Kata kunci, control your breathing, mind & SABAR. Sepanjang pendakian, banyak kali berhenti sebab, cik Abdah ni mengaruk sebab tak nak pisah dengan mama dia. Yang mama dia pulak dah ciitt..ciiitt.. pancit... Dan alhamdulillah... Aufa time naik ni tidur je. So takdelah aku risau sangat. Lastly Abdah terpaksa gak berpisah dengan mama dia.. (TQ Kak Ipah cz tolong dukung Abdah) walaupun terpaksa melolong-lolong nangis.. (tapi akhirnyer berpindah tangan kat aku coz takleh nak control abdah.) So Aufa terpaksa bangun dan berjalan dengan kawan-kawan yang lain. 

Alhamdulillah, aku tak 'pancit' sepanjang pendakian, cuma tapak kaki sedikit rasa tidak selesa sebab kasut yang aku pakai, tapak nyer dah tipis. Banyak kali pijak akar pokok. Tu yang tak best... 

Dan selepas hampir 1 jam 30 minit, akhirnya kami sampai di puncak Gunung Arong...(kalau fit cuma 45 minit untuk sampai puncak kata budak guide tu) Alhamdulillah.. Horaayyyy !!!!!... dah sampai...!!! 

Batman's family..(sayap time malam je..hehehe)

Our team

Honestly.. aku tak expect yang Gunung Arong ni punya view. Rupanya Gunung Arong ni punya view yang SANGAT CANTIK... Ia sangat berbaloi untuk didaki..

Dah lama rasa nyer tak menyaksikan keindahan alam dari atas gunung.. Hilang rasa penat lelah mendaki bila lihat keindahan ciptaan Tuhan. Itulah detik yang aku paling suka bila mendaki ni. Banyak pengajaran yang boleh diambil.  

Jom layan gambar..









Kami stay kat atas puncak lebih kurang 40 minit. Perjalanan turun kami sebenarnya berlainan dengan jalan naik. Kami akan melalui teluk  dan pantai. Cuma nyer kami tak snap gambar sebab anak-anak dah mula penat. So terpaksa dukung diorang sampai sampai ke base camp. Sampai base camp lebih kurang 1900 hours. 

No comments:

Post a Comment