Monday, April 6, 2015

GUNUNG ARONG, MERSING - Part 2

Bergerak keluar rumah jam 0630 hours sebab perlu berkumpul di Klinik Kesihatan Kulaijaya sebelum jam 0700 hours, dan kami sampai jam 0710 hours. Lewat 10 minit. Tapi baru satu keluarga yang menanti. So menunggulah yang lain-lain. Sementara tu Mr.Faizal (MA Hosp Kulaijaya) bagi-bagi bfast nasi lemak. Masih hangat, berat tapi 'kosong'. Macam manusia, pakai baju tapi tak pakai seluar. hahahaha... Makna nyer nasi lemak tu cuma nasi, sambal, telur rebus separuh biji, tanpa kacang tanah, ikan bilis dan timun.. Tapi harga macam dapat semua pakej nasi lemak. Haru betul... hahahaha... Tapi aku tak makan sebab tak lapar lagi, lagipun nak drive, takut mengantuk plak. Lastly kami ETD ke Mersing at 0820 hours. 

Sampai di Telok Gorek (kampung yang ada di kaki Gunung Arong) lebih kurang 1130 hours. Set up khemah's. Rileks jap dan terus bersolat Jumaat. Time ni la kejadian misteri menerpa diri aku, sebab time dengar khutbah tu, tetiba khatib yang baca khutbah tu 'hilang' dari pandangan. Cuma dihujung khutbah tu dia 'muncul' semula. Tapi aku pasti, kenapa khatib tu boleh 'hilang'... sebabnyer... aku 'tertidur'.. hehehehe.. 

Lepas solat, acara 'yamseng' .. hehehe.. alas perut dulu..


Makan..makan..
Cuaca terik jangan cakap ler.. memang terik der..Subhanallah... Sebelum hiking kami baca doa dulu..(moga dipermudahkan segala). Seorang guide jaga kita orang. Pakai selipar je budak guide tu.. Dah biasa la tu.. tu yang pakai selipar je... 

Waduh..ganteng mas..!!! bisa jadi pacar nih..

Acara wajib

Itik pulang petang...(walupun baru nak gerak)
Pendaki termuda kali ini adalah cik komando kita... 'RIZQ NUR ABDAH' yang berusia 1 tahun 2 bulan (ketika itu). Menurut pengusaha chalet tempat kita orang stay tu, ABDAH adalah kanak-kanak pertama dan terkecil yang pernah mendaki Gunung Arong tu. Cayalah Abdah...!!!!  New Record for you...!!!!

Aufa, Abdah & Mama...dengan air 100plus..
Dan inilah dia...Gunung Arong dari kejauhan...



No comments:

Post a Comment